Τι είναι η Δημοσιογραφία
Η ειδικότητα των δημοσιογράφων αγκαλιάζει έναν δημοφιλή και ιδιαίτερα νευραλγικό επαγγελματικό κλάδο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του πολίτη μέσω των κρατικών ή ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί).

Ο δημοσιογράφος πρέπει να γνωρίζει που θα αναζητήσει και πως θα χειριστεί το πρωτογενές δημοσιογραφικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να διαμορφώσει σε είδηση.

Με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής, μαγνητοφώνου, ηλεκτρονικής ή κινηματογραφικής μηχανής λήψης, ηλεκτρονικής συσκευής μετάδοσης ήχου και εικόνας, πρέπει να είναι σε θέση να καταγράψει ένα γεγονός και να το μεταδώσει απευθείας ή σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σήμερα στην εποχή των δορυφόρων και της υψηλής ηλεκτρονικής τεχνολογίας, οι συνθήκες ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος δημοσιογράφος πρέπει να εξοικειωθεί με τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες της θεωρητικής δημοσιογραφίας σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και παραγωγής.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Ο απόφοιτος Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ μπορεί να εργαστεί σε τηλεοπτικά κανάλια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, περιοδικά, στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ή σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στα γραφεία τύπου ομοσπονδιών, σε γραφεία τύπου δημοσίων οργανισμών, υπουργείων, σε διαφημιστικές εταιρείες ή σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Οι φοιτητές της δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ κάνουν την πρακτική τους άσκηση από την αρχή των σπουδών τους σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες με τους οποίους το ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ έχει αποκλειστική συνεργασία.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εξασκηθούν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας αποκτώντας ουσιαστική εμπειρία αλλά και προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Δίπλωμα Δημοσιογραφία

Οι απόφοιτοι αποκτούν πιστοποιημένο Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητάς τους το οποίο είναι απαραίτητο για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το Δίπλωμα είναι ισότιμο του Δημοσίου τόσο της Ελλάδας όσο και όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απονέμεται από το Υπουργείο Παιδείας μετά από Εξετάσεις που διενεργεί ο Ο.Ε.Ε.Κ. και είναι απαραίτητο προσόν για διορισμό στο δημόσιο τομέα (Π.Δ. 50 ΦΕΚ 39, 5/3/2001).

Δικαιολογητικά Εγγραφής για υπήκοους Ευρωπαϊκής ένωσης:

 1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ)
 2. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ)
 3. ΕΞΙ (6) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ έγχρωμες
 4. Α.Φ.Μ. υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
 5. Α.Μ.Κ.Α. σπουδαστή

Δικαιολογητικά Εγγραφής για υπήκοους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Αλβανία, Ρωσία)

 1. ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΗ)
 2. ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ + ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ (ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ)
 3. ΕΞΙ (6) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ έγχρωμες
 4. Βεβαίωση Ελληνομάθειας (δεν απαιτείται αν υπάρχει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου)
 5. Α.Φ.Μ. υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
 6. Α.Μ.Κ.Α. σπουδαστή

Αναλυτικές Πληροφορίες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οι σπουδαστές θα καταρτισθούν: στη δημοσιογραφική πρακτική, στο ρόλο του δημοσιογράφου με την ψηλάφηση των ιδιοτήτων του κοινού, στη διευκρίνιση της σχέσης μεταξύ της δημοσιογραφίας και μέσου επικοινωνίας.

Μαθήματα Δημοσιογραφία-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ(Reporting)
Οι σπουδαστές θα εξοπλιστούν με το θεωρητικό υπόβαθρο για τη διεξαγωγή του ρεπορτάζ. Κάθε θεωρητική παρουσίαση συνοδεύεται από παραδείγματα τόσο από τον τύπο όσο και από τα ηλεκτρονικά μέσα.

-ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οι σπουδαστές οφείλουν να εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα της επικοινωνιακής διαδικασίας. Η επικοινωνία δεν είναι ποτέ μια ουδέτερη συναλλάγή αλλά είναι κυρίως ο χώρος μιας δεσμευτικής και αμφίβολης ανταλλαγής συμβολοποιημένων δράσεων (πράξεων) όπου διακυβεύονται τα κεκτημένα αλλά και τα επιδιωκόμενα από τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη διαδικασία. Κατά αυτόν τον τρόπο οι σπουδαστές μπορούν να διαπιστώσουν την αναγκαιότητα χρήσης των διαφόρων τεχνικών στην επικοινωνία.

-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

-ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
Στο μάθημα αυτό, οι σπουδαστές θα πρέπει να εφαρμόζουν τη γνώση που αποκτήθηκε από κάθε θεματική ενότητα του αναλυτικού προγράμματος σε αντίστοιχες – κατάλληλες κατά την κρίση του διδάσκοντος ασκήσεις ορθοφωνίας.

-ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΕΙΘΟΥΣ

-ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στόχο έχει να δώσει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να γνωρίσουν πέρα από τα γεγονότα, τους κύριους συντελεστές που μέσα από τη δυναμική αλληλεπίδρασή τους διαμόρφωσαν την πολιτική ιστορία της χώρας μας. Έτσι οι απόφοιτοι του προγράμματος θα έχουν τη γνώση του παρελθόντος αλλά και θα ασκήσουν την αναλυτική τους ικανότητα, απαραίτητα στοιχεία για να αντιληφθούν τα σύγχρονα πολιτικά δρώμενα.

-ΙΣΤΟΡΙΑ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σκοπός του μαθηματος είναι να παρουσιάσει τους θεσμους και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά οικοδομήθηκαν από την συνθήκη της Ρώμης ως σήμερα. Με το μάθημα αυτό επιδιώκεται ο καταρτιζόμενος να αποκτήσει βασικές γνώσεις για να μπορεί να εξηγήσει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο των εθνικών πολιτικών των κρατών μελών αλλά και της διεθνούς πολιτικής.

-ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Στόχος του μαθήματος είναι η καταγραφή των μεθόδων που απαιτούνται στα στάδια προετοιμασίας και διεξαγωγής της συνέντευξης. Η διδασκαλία των τεχνικών επιλογής και σύνταξης του κειμένου της δημοσιοποίησης πρέπει να στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα του μέσου.

– ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

– ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΙ

Σκοπός του μαθήματος είναι να παρουσιάσει στους διδασκόμενους τους βασικούς θεσμούς και τις λειτουργίες μέσα από τις οποίες τα κράτη μαζί με άλλα συλλογικά υποκείμενα διαμορφώνουν το καθεστώς των διεθνών σχέσεων.

– ΤΟ Studiο & Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Μαθήματα Δημοσιογραφία-ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη των ιδιαιτεροτήτων του γραπτού και του προφορικού λόγου, της ακρίβειας και του ύφους.

-ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΈΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Το μάθημα αυτό συνοδεύεται από την έκδοση ενός εντύπου σε οποιαδήποτε μορφή (ακόμη και ηλεκτρονική).

-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει στους σπουδαστές τις βασικές γνώσεις, ώστε να κατανοήσουν θεμελιώδεις έννοιες της πολιτικής ανάλυσης.

-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

-ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

-ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Οι σπουδαστές θα πρέπει να εφαρμόσουν τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει:
στην πραγματοποίηση με επιτυχία ενός ηχογραφημένου πλήρους ρεπορταζ για το ραδιόφωνο (on-συνέντευξη-μουσική-σχόλια-ρεπορταζ δρόμου-κλπ.-off)

στην πραγματοποίηση με επιτυχία ενός πλήρους ρεπορταζ για την τηλεόραση (τίτλος, εισαγωγή, συνέντευξη, επιλογή πλάνων, ηχητική και μουσική επένδυση, σχόλια, κλπ.)

-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

κατανόηση της κοινωνικής επικοινωνίας
εισαγωγή στην ιδιαιτερότητα των δημοσίων σχέσεων
εφαρμογή δημοσίων σχέσεων
κατανόηση της λειτουργίας του γραφείου δημοσίων σχέσεων

-ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Οι σπουδαστές θα πρέπει να έλθουν σε επαφή με τους τρόπους εύρεσης των πηγών, να εξασκηθούν στην αξιολόγηση και στην ιεράρχησή τους. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συγγραφή κειμένων με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν. Επίσης είναι σημαντικό η προσαρμογή της είδησης στην ιδιομορφία κάθε μέσου καθώς και στην Ελληνική πραγματικότητα.

-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

-ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Οι σπουδαστές θα πρέπει να ασκηθούν στη χρησιμοποίηση της φωτογραφίας είτε ως συνοδευτικής ενός κειμένου, είτε ως κύριο συστατικό του. Στην πρώτη περίπτωση οι σπουδαστές θα πρέπει να ασκηθούν στις βασικές αρχές αναζήτησης φωτογραφιών από το αρχείο. Τι ψάχνουμε και γιατί. Στη δεύτερη περίπτωση οι σπουδαστές θα πρέπει να εξασκηθούν στη φωτοειδησεογραφία ως μορφή ρεπορτάζ. Θα πρέπει να γνωρίζουν τι αποτελεί θέμα, με τι υλικό το καλύπτει και τι ζητά να απεικονίσει κάθε φορά.

-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΡΕΠΕΟΡΤΑΖ

-ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι σπουδαστές αποκτούν τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία ένα πλήρες ρεπορτάζ για την τηλεόραση (τίτλος, εισαγωγή, συνέντευξη, επιλογή πλάνων, ηχητική και μουσική επένδυση, σχόλια κτλ.)

– ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

– ΧΡΗΣΗ Η/Υ

ΠΑΡΟΧΕΣ - ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

ΠΑΡΟΧΕΣ

 • Βιβλία σε ψηφιακή μορφή (ΔΩΡΕΑΝ)
 • Δυνατότητα αναβάθμισης σπουδών – συνέχισης σπουδών στο ΑΤΤΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ
 • Γραφείο Επαγγελματικής Υποστήριξης
 • Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών (ΔΩΡΕΑΝ)
 • Διδασκαλία των προγραμμάτων Η/Υ (ΔΩΡΕΑΝ)
 • Σεμινάρια και εξειδικεύσεις (ΔΩΡΕΑΝ)
 • Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης
 • Εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό
 • Αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις
 • Αναβολή στράτευσης, για όσο χρόνο διαρκούν οι σπουδές.

Οι σπουδαστές διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στον ασφαλιστικό φορέα των γονέων, τόσο για την περίθαλψη όσο και για τα οικογενειακά επιδόματα κ.λ.π.

Παροχή βεβαιώσεων που απαιτούνται για την εφορία ή άλλους φορείς χρηματοοικονομικής φύσεως.
Δελτίο μειωμένου εισιτηρίου (Πάσο)

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Οι καταρτιζόμενοι του ΙΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ της ειδικότητας αυτής, εκπαιδεύονται σε εργαστήρια τα οποία είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα όργανα και συσκευές.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Το ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μέριμνας, καθιέρωσε Κανονισμό Υποτροφιών για τους καταρτιζομένους (για κάθε εξάμηνο) προκειμένου να συνδράμει τους κοινωνικά ασθενέστερους και να συμβάλει στη δημιουργία κινήτρων και στην καλλιέργεια της άμιλλας μεταξύ των καταρτιζομένων.

ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η έναρξη των μαθημάτων είναι το πρώτο 15ήμερο Οκτωβρίου. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και οι ώρες διδασκαλίας καθορίζονται σε προγράμματα που διαρκούν 20 ώρες την εβδομάδα.

Οι σπουδαστές παρακολουθούν καθημερινή διδασκαλία σε ωράριο, που επιλέγουν κατά την εγγραφή τους:

   • Πρωινά ωράρια μεταξύ 9:00 και 13:30
   • Μεσημεριανά ωράρια μεταξύ 13:00 και 17:30
   • Απογευματινά ωράρια μεταξύ 17:00 και 21:00

Η διάρκεια σπουδών είναι 5 εξάμηνα και η πρόοδος αξιολογείται με ενδιάμεσα τεστ και εξετάσεις ανά εξάμηνο.

Μετά από επιτυχή αποτελέσματα των εξετάσεων του τελευταίου εξαμήνου οι απόφοιτοι του ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ εφοδιάζονται με Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης, η οποία επικυρώνεται από το Υπουργείο Παιδείας.

Σας ενδιαφέρει?

Παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο (απαραίτητο)

Το μήνυμά σας

[recaptcha]